torstai 30. tammikuuta 2014

Mihin sinä panostat?


Käyn ruokakaupassa kerran viikossa, jumppaan kymmenen vuotta samojen kenkien kanssa (joissa on tällä hetkellä mielenkiintoinen teippiviritelmä) ja peilikaappini on niin tyhjä, ettei ikinä uskoisi talossani asuvan nainen, joka on melko tarkka ulkonäöstään.

En ole aina ollut sellainen. Muutamia vuosia sitten päätin radikaalisti muuttaa kulutustottumuksiani. Huomasin ostavani tavaroita joita en oikeasti tarvinnut. Aloin käyttämän rahaani elämyksiin. Kävin enemmän ulkona, matkustin enemmän ja yritin viettää mahdollisimman paljon aikaa ystävieni kanssa. Muutos oli miellyttävä, vaikka konkreettista tavaraa en rahoilleni saanut, sain muistoja senkin edestä.

Uskon siihen, että elämässä tulee olla muutama mielenkiinnon kohde mihin panostaa. Pienituloinen/keskituloinen ei pysty panostamaan kaikkeen. Minä en ainakaan pysty.


Minä panostan elämyksiin, asumiseen, vaatetukseeni ja pyrin edes hieman sijoittamaan tulevaisuuteen. Ostan vähän ja harkitusti. Säästän kuukausia siihen yhteen sisustusjuttuun, siihen yhteen laukkuun tai matkaan, muut jäävät vähemmälle.

Samoilla tuloilla varustettu ystäväni panostaa kauneuteen. Hänen kyntensä ovat aina laitettu, hänen naamastaan et löydä yhtäkään mustapäätä ja hänen hiuksensa tuntuvat silkiltä. Hän käy hoidoissa, hierojalla, kosmetologilla ja kampaajalla kuukausittain. Hänen peilikaappinsa on täynnä mitä ihmeellisempiä kosmetiikkapurkkeja.

Toinen ystäväni panostaa ihmissuhteisiinsa. Hänellä on monta sisarusta joille hän ostaa paljon lahjoja ja mukavia juttuja. Hän vie äidilleen kukkia ja isälleen parasta viskiä. Hän maksaa sisarustensa matkat ja nauttii siitä, että näkee ilon heidän kasvoilla.

Kolmas ystäväni on fitness -mimmi, hän panostaa terveyteen, hän syö vain parasta luomuruokaa, kokeilee erilaisia reseptejä, diettejä, maksaa paljon salikortistaan ja hänellä on jalassa "justneteknisetnikekengät".

Miespuolinen ystäväni panostaa tekniikkaan. Hän vaihtaa autoa vuoden välein, hänellä on kotona uusinta tekniikkaa (löysin hänen kotoa kerran todella kätevän robotti -imurin) ja jos haluat ostaa uuden tietokoneen, häneltä kannattaa kysyä ensin.Olemme erilaisia, panostamme eri asioihin. Emme väheksy toistemme harrastuksia, emme kyseenalaista toistemme rahankäyttöä, pyrimme ymmärtämään toisiamme, vaikka emme olisikaan samaa mieltä toistemme kulutustottumuksista.

Mielenkiinnolla haluaisin kuulla mihin te lukijat panostatte? Mikä on teidän mielenkiinnon kohde?

t: Lilja

9 kommenttia:

 1. Olipa ihana aihe! Meillä panostetaan tällä hetkellä kotiin. Kesällä on tulossa keittiöremontti ja samalla uusitaan osaan taloa lattiat. Ollaan asuttu talossamme kaksi vuotta ja kaikki remontit on tehty siten, että ensin on säästetty rahat ja sitten ollaan tehty itse. Ilmalämpöpumpun ja lämminvesivaraajan on asentaneet ammattilaiset.

  VastaaPoista
 2. Moi Salla, Itse myös panostan paljon kotiin ja sisustukseen. Koti pitää olla omistajiensa näköinen ja tekemällä itse saa säästettyä paljon rahaa. Kiva kun kävit kommentoimassa. :)

  VastaaPoista
 3. Jaa-a.. tuo oli hyvä kysymys. En tiedä mihin panostan. Panostan vähän kaikkeen ehkä eniten ulkonäköön vaatteiden muodossa. Tykkään olla huolitellut näköinen, joten jos huomaan, että housut ovat hajoamassa yritän mahdollisimman pian hankkia uudet. Nyt myös panostan tulevaisuuteen. Työn takia tulot ovat epävakaat, joten mieluiten jätän rahaa säästöön kuin kulutan kaiken. Haluaisin kyllä tehdä vähän kaikennäköistä mutta työtilanteiden takia ne asiat ovat nyt jäissä.

  - Tulevaisuuden varalle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkeen ei pysty panostamaa. Hienoa, että olet löytänyt tasapainon kuluttamisen ja säästämisen välillä. :)

   Poista
 4. Panostan paljon rahaa ravintoloihin ja kahviloihin! Käyn aika usein ulkona syömässä kavereitten kanssa tai yksin! Vaikka olenkin ammatiltani kokki, mutta en jaksa kokkailla kotona enää töitten jälkeen, joten on kiva mennä itse ravintolaan syömään ja olla se asiakas eikä työntekijänä! :) Vaikka en nyt saa ihania vaatteita se ei haittaa kunhan vatsani on aina täyttä, enkä ole ikinä nälissäni! :) Olen katsellut kaksi kavereitani jotka tuhlaavat rahansa heti vaatteisiin ja valittavat loppu kuun kun ei ole rahaa ostaa ollenkaan ruokaa itselleen... Se on myös pientä elämystä kun syö ravintoloissa :) Panostan myös tulevaisuuteen ja matkustamiseen eli säästelen myös paljon ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan ihanaa vaihtelua kokin arkeen olla välillä asiakas. :) Itse yritän vaihteeksi tehdä kotona ruuat. :)

   Poista
 5. Panostan sisustukseen, mutta enemmän sen käytännöllisyyteen johtuen kahdesta koirastani. Haluan että kotini on siisti ja tyylikäs, mutta esimerkiksi materiaaleissa on pakko käytännöllisyyden nimissä joustaa. Pyrin valitsemaan kalleimmat kotini esineet niin että ne kestävät sekä aikaa että käyttöä, mutta ostelen kyllä myös halpoja esineitä ja tekstiilejä sen hetken mieltymyksen mukaan. Olen varsin huono tekemään mitään omin kätösin, mutta loistava tekemään heräteostoksia... Ei aina hyvä asia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania koiria sinulla. Kävin äsken kurkistamassa blogiasi. :) Kiva kun kävit kommentoimassa. Sisustaminen on ihanaa. Itse yritän myös panostaa laatuun sisustuksessa. :)

   Poista
  2. Kiitos, ovathan ne ihania vaikka välillä aiheuttavat myös harmaita hiuksia tempauksillaan... ;) Sisustaminen ON ihanaa ja vaikka koiriani rakastankin, välillä tuskailen kun kaikkea ihanaa ei vaan kannata hankkia. Aina ei jaksaisi olla käytännöllinen! :)

   Poista