maanantai 10. maaliskuuta 2014

Näin huollat kengät kevätkuntoon

Pidän erittäin hyvää huolta vaatteistani ja kengistäni. Ostan vähän, panostan laatuun ja ostamieni tuotteiden huoltoon. Minulla on käytössä kenkiä, jotka olen ostanut monen monta vuotta sitten. Esimerkiksi kuvassa näkyvät saappaat ovat viisi vuotta vanhat ja edelleen moitteettomassa kunnossa. Tässä postauksessa käy läpi, miten pidennän kenkieni elinikää.


Käytän kenkiäni vuosittain suutarilla. Suutari vaihtaa korkolaput ja tekee peruskorjaukset. Esimerkiksi viime vuoden huoltoon kuului vetoketjun vaihto yhdestä kengästä ja korkolappujen vaihto kahdesta kengästä. Huolsin neljät kengät ja hinnaksi tuli noin 40 euroa.

Kotona pyrin tekemään pienen huollon joka kolmas kuukausi. Käyn postauksessa läpi vaihe vaiheittain, mitä tähän huoltoon kuuluu.


Pyrin kenkien huollossa käyttämään mahdollisimman hellävaraisia tuotteita. Vasemmasta katsottuna minulla on kuvassa kenkäsuoja-aine, kenkädeodorantti, värillinen kenkävoide ja kiiltosieni. Kenkäsuoja on ostettu Biancosta, muut tuotteet ovat Sokoksesta.
Aloitan prosessin puhdistamalla kengät kostealla liinalla. Käytän vauvan puhdistuspyyhkeitä.
Pyyhkeet ovat tarpeeksi hellävaraisia nahkakengille, eivätkä sisällä voimakkaita kemikaaleja.

Puhdistamisen jälkeen käyn kengät läpi värillisellä kenkävoiteella. Voide tasoittaa nahan väriä, poistaa ylimääräiset kulumat, pidentää nahan ikää ja kiillottaa nahan. 


Kun kenkävoide on kuivunut, suihkuta reilu määrä suoja-ainetta kengille. Suihkutan, jopa kolme kerrosta antaen kengän kuivua välissä. Tämän jälkeen kengät hylkivät vettä ja kestävät suomen vaihtuvaa ilmastoa. Lopuksi käyn kengän läpi vielä kiiltosienellä ja tarvittaessa suihkutan kenkädeodoranttia sisään.
Voila! Kengät ovat taas  käyttökelpoiset ja kauniit. :)


4 kommenttia:

 1. Tämäpä oli inspiroivaa! Mulla on loppuvuodesta saadut aidot nahkaiset saappaat, joita en ole vielä suojannut. Siksi myöskään en ole voinut käyttää niitä kosteilla keleillä. Suojaaminen voisi hieman laajentaa käyttöpäiviä. Korkalapuille pitää ehdottomasti ennen syksyä tehdä jotain, sillä ovat liukkaat kuin luistimet. Hiemankin jäisellä alamäellä olisin taatusti takamuksellani. Kesäksi taidan vain puhdistaa ne huolellisesti tehdä syksyä varten sitten kunnon huoltoimenpiteet korkolapun vaihtoa myöten. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kokeileimaan Biancon suojasuihketta. Minulla tuo suojasuihke on ollut jo monta vuotta käytössä, toimii kuin terotettu luistin. ;). Kenkien hoitaminen on yllättävän terapeutista. Menee mukavasti telkkua katsellen. :)

   Poista
 2. Sama juttu täällä! Laatuostoksia harkiten & huolella hoitaminen on minunkin nahkakenkieni pitkän iän salaisuus! ;)


  Born Grown

  VastaaPoista
 3. Tämäpä oli tosi hyödyllinen postaus :) Itse just mietin, että milläköhän saisin (teko)nahkaisia/mokkaisia kenkiäni siivottua, jotta kestäisivät paremmin. Ei niissä ulkopuolelta katsottuna näytä mitään pölyn ja saven lisäksi olevan, mutta sisäpuolelta ne sitten taas tuppaavat nukkaantumaan... Ikinä en ole kuullutkaan mistään kenkädeodorantista :OO Pitäisi varmaan koittaa sellaista metsästää jostakin :D

  VastaaPoista